Contact
+90 507 604 4530
Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Online Muayene

İletişim Bilgileri

+90 212 257 3434

+90 507 604 4530

Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Şeker Hastalarına Saç Ekimi Yapılabilir mi?

Şeker hastaları saç ekimi yaptırabilir mi?

Şeker hastalığı (diyabet), hastaların yaşam şeklini kökten değiştiren kompleks bir hastalıktır. Saç dökülmesi problemi kimi zaman şeker hastalığı kaynaklı olabilirken, kimi zamanda hastalıktan bağımsız olarak gelişmiş olabilir. Her iki durumda da Tip 2 diyabeti olan şeker hastalarına saç ekimi yapılması mümkündür. Ancak öncelikle hastanın şeker seviyesinin kontrol altında tutuluyor olması gerekmektedir. Saç ekimi öncesinde ve operasyon sırasında sağlığınız tehdit altında olmadığından, risk faktörlerinin ortadan kaldırıldığından ya da kontrol altında olduğundan emin olunmalıdır. Tip 1 diyabeti olan ve şeker seviyesinin iniş-çıkışlarını engellemek adına günlük insülin kullanan hastalara ise saç ekimi önerilmemektedir.

şeker hastalarına saç ekimi

Diyabet ve saç dökülmesi

Tip 2 şeker hastalığında saç dökülmesi sorunu iki farklı çeşitte kendini gösterebilir. Diyabet hastalarında en sık rastlanan saç dökülmesi tipi Androjen hormonunun işleyiş bozukluğundan kaynaklanan, hormonal kaynaklı saç dökülmeleridir. Vücutta bulunan tüm hormonlar vücudun ekdokrin sistemi tarafından yönetilmektedir. Şeker hastalığında yaşanan kan şekeri seviyesindeki kontrolsüz iniş çıkışlar saç sağlığını doğrudan etkileyen androjen hormonların işleyişini bozar. Bu nedenle çoğu diyabet hastasının saç sağlığının da bozulduğu ve saç dökülmesi yaşadığı bilinmektedir.

Şeker hastalarında rastlanan bir diğer saç kaybı nedeni kan dolaşımı problemlerinden kaynaklanır. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin isimli demir içerikli pigment, kandaki oksijeni vücudun tüm bölgelerine taşır. Kandaki şeker oranının yükselmesi hemoglobin pigmentinin glikosile olmasına neden olur. Şekli değişen pigmentler kılcal damarlara sıkışabilir. Hemoglobin ile birlikte taşıdığı oksijeninde damarlarda sıkışması, oksijenin ulaşamadığı doku ve hücreleri öldürür. Bu durum saç kökü hücrelerinde yaşandığında saç dökülmesi ve saç kökü ölümleri gerçekleşir.

Tip 1 diyabette ise bağışıklık sisteminin vücudun sağlıklı hücrelerine saldırması nedeni ile saç dökülmeleri yaşanabilir. Tip 1 diyabetin otoimmün bir hastalık olması ve saç ekimi süresinde kan şekeri seviyesinde riskli iniş-çıkışlar yaşanabileceği için Tip 1 şeker hastalarına saç ekimi önerilmemektedir.

Şeker hastalığı dışında yaşanabilen saç dökülmesi nedenleri için buraya tıklayınız!

Tip 2 şeker hastalarında saç ekimi öncesi

Saç ekimi yaptırmak isteyen diyabet hastaları detaylı muayeneden geçirilmeli ve sağlık durumunun saç ekimi için engel teşkil edip etmediği tespit edilmelidir. Yapılan ön görüşmeler ve detaylı kontroller esnasında incelenen önemli unsurlar;

  • Diyabetin saç dökülmesi üzerindeki etkisi ve saç dökülmesinin temel nedeninin tespiti,
  • Hasta tarafından eksiksiz yaptırılması gereken tüm tahlil ve tetkiklerin incelemesi, (Saç ekimi öncesinde Tip 2 diyabet hastalarına mutlaka kandaki glikosile hemoglobin oranını tespit eden “HbA1c” kan testi yapılmalıdır. Bu testi yapmadan saç ekimi yaptırabileceğinizi söyleyen kişilere ve kurumlara saç ekimi yaptırmak ciddi risklere yol açar.)
  • Şeker hastalığının bağışıklık ve dolaşım sistemleri üzerindeki etkileri,
  • Kan şekeri seviyesinin ne kadar kontrol altında tutulabildiği,
  • 6-8 saat arasında süren uzun bir işlem olan saç kimi boyunca hastanın şeker seviyesinin ve hormonlarının nasıl etkileneceği,
  • Saç ekiminin neden olduğu küçük yara ve kabuklanmaların iyileşme süreçlerinde diyabetten ne kadar etkileneceğidir.

Operasyon öncesi şeker hastalarının dikkat etmesi gerekenler

  • İstenen tahlil ve tetkiklerin eksiksiz şekilde yaptırılması,
  • Operasyon öncesinde doktorun önereceği bir beslenme programı olursa; bu programa bağlı kalarak kan şekerinin kontrol altında tutulması,
  • Kullanılan ilaçları ve kullanım düzeninizi eksiksiz şekilde saç ekimi hekiminize bildirmek,
  • Dengesiz seyreden bir şeker seviyeniz, asabi ya da gizli şekeriniz varsa operasyon öncesi saç ekimi doktorunuz ve şeker hastalığı için takibinde olduğunuz hekim arasında iletişim kurulması gerekmektedir.

Diyabetin saç ekimi operasyonları üzerindeki etkisi

Kanın yapısını değiştiren şeker hastalığının saç ekimi üzerindeki etkilerinden en önemlisi iyileşme sürecini uzatmasıdır. Saç ekimi gereğince saç derisi üzerinde açılan mikro kanallar iyileşme süreci içerisinde yara olarak nitelendirilir. Minik yara ve kabuklanmaların iyileşme sürecinin kısalması için ilaç desteği ve daha özenli bir bakım programı uygulanması gerekmektedir.

Saç ekimi için bir diğer önemli faktör ise, kanın pıhtılaşma hızıdır. Bu yüzden saç ekimi operasyonundan önce kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların hatta gıda ve içeceklerin en az 10 gün süre ile bırakılması istenir. Ancak şeker hastalığında, bazı hastaların kan sulandırıcı ilaç kullanması zorunludur. Bu tip durumlarda saç ekimi önerilmez. Çünkü ilaçların kesilmesi hayati risk taşıyabilir.

Last modified: November 21, 2018

Leave a Reply