Contact
+90 507 604 4530
Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Online Muayene

İletişim Bilgileri

+90 212 257 3434

+90 507 604 4530

Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Saç Dökülmesinin Temel Nedenleri

Sağlık bir saç derisi ortalama 100.000 adet kadar saç barındırıyor. Artık hepimizin bildiği üzere, günde ortalama 100-150 adet arası saç teli kaybı yetişkinlerde normal kabul ediliyor. Ancak, yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülmesinin 2 aydan uzun sürmesi, bazı ciddi hastalıkların belirtisi de olabiliyor.

Her saç telinin bir yaşam döngüsü var aslında. Her saç teli 4-6 yıl arası süren büyüme evresinden sonra dinlenme süresi yaşar ve daha sonra dökülerek yerlerini yeni saç tellerine bırakırlar.

Saç Dökülmesinin Nedenleri

saç dökülmesinin temel nedenleri

1. Genetik nedenler ve testosteron hormonu fazlalığı

Saç dökülmesinin en bilinen iki sebebi var. Birincisi ırsi, yani genetik nedenler, ikincisi ise testosteron hormonuna bağlı nedenler… Genel kanının aksine, bu iki sebep tek başlarına saç dökülmesinin temel nedenlerinden sayılmıyor. Örneğin, testosteron hormonunun en yüksek seviyeye ulaştığı dönem, ergenlik dönemidir. Fakat çoğu erkek hemfikirdir ki; yaklaşık 20-22 yaş civarına kadar ergenlik süresince, testosteron çok yoğun salgılansa da kelliğe varacak saç kayıpları yaşanmaz. Genellikle 30 yaş sınırından sonra var olmaya başlayan saç kaybı probleminin yaşandığı dönemde, testosteron seviyesi salgılandığı zirve noktasında daha düşük seviyelere inmiştir oysaki… Dolayısıyla “yüksek miktarda testosteron hormonu saç dökülmesinin kaynağıdır” algısı tamamen doğru değildir.

2. Cilt problemleri

Saç dökülmesinin sebeplerinden bir diğeri, cilt problemleridir. Saçı tutan deride meydana gelen rahatsızlıklar, ilerleyen süreçte saçları da etkiyebilir ve saç kaybına zemin oluşturabilir. Sedef hastalığı, egzama, mantar hastalığı ve liken hastalığı, saç dökülmesi problemini beraberinde getiren hastalıklar arasında yer almaktadır.

3. İç hastalıklar ve çeşitli ilaçların kullanımı

Geçirilen bazı rahatsızlıklar, bu rahatsızlıkların tedavi süresinde kullanılan ilaçlar saç dökülmelerini tetikleyebilir. Romatizmal hastalıklar, troid hastalığı ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, hormon ilaçları, zayıflama ve doğum kontrol hapları, diyabet, insülin direnci, böbrek üstü bezi rahatsızlıkları saç kaybına sebep olabilecek hastalıklardır.

4. Vitamin, mineral eksiklikleri

Kanda bulunan bazı mineral ve vitaminlerin seviyesindeki eksiklik de saç dökülmesinin nedeni olabilir. B12,D vitamini, biotin, folikasit, çinko ve demir gibi minerallerin ve vitaminlerin eksilmesi halinde beslenemeyen saç telleri dökülürler. Bu gibi durumlarda eksikliğin takviye edilmesi saç dökülmesi problemini sonlandırır.

5. Yanlış beslenme

Düzenli ve dengeli beslenmemek, tek tip beslenme alışkanlığı, uzun süreli açlık, karbonidrat içeriği yüksek gıdaları çok sık tüketmek de saç kaybına zemin hazırlayan durumlardır.

6. Doğum ve Kemoterapi

Hamilelik döneminde dökülmesi gereken saçlar doğumdan sonra ani ve toplu şekilde dökülebilirler. Uzman kontrolünde kullanılacak takviyelerle kalıcı bir problem yaşanmaz.

Kemoterapi tedavisinin ciddi saç kayıplaına sebep olduğu herkesçe bilinmektedir. Tedavi sürecinin bitmesi, saç dökülmesini ortadan kaldırır.

7. Hormonal kökenli problemler

Hormonal saç dökülmesinden bahsedebilmek için birden çok faktörün bir arada bulunması gerekmektedir. Regl gecikmeleri ya da düzensiz periyot durumu, tüylenmede artış, kilo alımında artma ve aşırı akne problemine eşlik eden saç dökülmeleri hormonal kaynaklı dökülmeler olarak yorumlanır.

8. Kozmetik etkenler

Günlük rutinimizde alışkanlık haline getirdiğimiz birçok aktivite de saçlarımızın sağlığını olumsuz etkilemekle birlikte saç kaybı yaşamamıza sebep olabilir. Saçlarımıza zarar veren alışkanlıklardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Saçları şekillendirmek için yüksek ısıya maruz bırakmak,
  • Jöle, sprey ve hatta içeriğinde saç dökülmesini tetikleyebilecek etkenler bulunan saç ürünleri kullanımı (şampuan, krem, yanlış maske kullanımları)
  • Saçları çok sıkı toplamak,
  • İç boneler,
  • Boya ve açıcı gibi işlemler, bu işlemlerde kullanılan ürün içeriğinde bulunan etken maddeler

9. Stres ve Psikolojik nedenler

Sağlığımızı ve hayatımızı oldukça etkileyen stres saçlarımız için de oldukça zararlı aslında. Bunun yanı sıra, depresyon, anksiyete, psikoz gibi psikolojik rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesine sebep olabiliyor.

10. Çevresel etkenler

Uzmanların yaptığı açıklamalara göre çevresel etkenler de saç kaybı yaşanmasını tetikleyebiliyor. Egzoz dumanları, kömür yakılması, kalorifer yakıtlarının ortaya çıkardığı çeşitli gazlar, cildimizin hava almasını önleyerek saç dökülmesine ve hatta sivilce oluşumuna neden olabiliyor. Mevsimsel değişiklikler de saç dökülmesini tetikleyen çevresel faktörler arasında bulunuyor.

Last modified: March 4, 2019

Leave a Reply