Contact
+90 507 604 4530
Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Online Muayene

İletişim Bilgileri

+90 212 257 3434

+90 507 604 4530

Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Saç Ekiminin Ardından: Şok Dökülme

şok dökülme

Saç ekimi operasyonlarının ardından yaşanan şok dökülme; saç kaybı yaşamış olan alana nakledilen saç köklerinin üzerinde bulunan saç tellerinin geçici olarak dökülmesidir. Bu süreç; her ekim operasyonunun ardından mutlaka yaşanan son derece normal bir süreçtir ancak daha önce saç kaybı yaşayan kişilerin bu duruma hazırlıksız yakalanması endişe ve hayal kırıklığı yaşanmasına neden olabilir.

Şok dökülme için kesin bir zaman dilimi verilemese de; genel olarak saç ekimi işleminden sonra 1-3 ay arasında gerçekleştiği gözlenir. Genel olarak 2 haftalık bir süreç içinde tamamlanan şok dökülme, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Saç ekiminden sonra yaşanılan saç dökülmesi son derece normal bir durum olmasının yanı sıra tamamen geçicidir.

Saç ekimi işlemlerinden sonra gerçekleşen şok dökülme bir kez yaşanan bir süreçtir. Bu süreç yaşandıktan sonra nakil olan saç köklerinde yeni bir dökülme ya da saçların yeniden seyrekleşmesi söz konusu değildir. Saç ekimi işlemlerinde donör bölgenin ense kısmı olmasının sebebi, bu alandaki saçların erkeklik hormonunun sebep olduğu dökülmelerden etkilenmemeleridir. Dolayısıyla ense kısmından alınan saç kökleri, saç ekiminden sonra da dökülmeye karşı dirençlerini korurlar.

Şok dökülmenin sebebi nedir?

Sahip olduğumuz saç tellerinin yaşam döngüsü 3 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama; büyüme, ikinci aşama; bekleme, üçüncü aşama ise;dökülme sürecidir. Doğumdan itibaren gerçekleşmeye başlayan bu üç aşamalı döngü, hayatımız boyunca aynı şekilde tekrarlanır. Şok dökülmenin nedeni tam olarak bilinmese de sürecin nedenine dair iki ayrı görüş bulunmaktadır: Görüşlerden ilki; operasyon esnasında yapılan müdahale nedeniyle meydana gelen, doku hasarı ve kan akışıdır. Yerlerinden çıkarılıp bir süre dışarıda bekleyen kökler bu esnada travmaya uğrar ve travmanın etkisiyle kendilerini uykuya alırlar. Böylece şok dökülme meydana gelir.

Diğer görüşe göre; sürecin nedeni, yeni bir büyüme döngüsünü başlatabilmektir. Saç ekimi işlemi yapılırken yeni bir alana nakledilen köklerin üzerinde saç telleri bulunmaktadır. Saç kaybı yaşanmış alana yerleştirilen greftler, yeni yerlerine adapte olmaya başladıklarında; üzerlerinde bulunan saç tellerini dökerek yeni ve  kaliteli saç teli üretimine zemin hazırlar. Köklerin yerleştirildiği kanallar kapanmaya başladığında, saç tellerinin deri üzerinde kalan kısımları kırılır ve dökülür, içeride kalan kök kısmı büyüme döngüsünü devam ettirdiği için saç telleri büyümeye devam eder.

Saç ekimi yaptıran herkes şok dökülme yaşar mı?

Saç ekimi operasyonlarından sonra çoğu kişi şok dökülme süreci yaşamaktadır. Saç ekim işlemi yaptırmış bazı kişilerde %10 oranında gerçekleşen şok dökülme, bazı kişilerde %90 oranında seyredebilir. Dökülmenin şiddeti kişiden kişiye değişirken nadir de olsa şok dökülme yaşamamış kişiler bulunmaktadır. Bu geçici saç dökülmesi süreci saç ekimi işleminin başarısızlıkla sonuçlanacağının göstergesi değil, aksine; yeni ve kaliteli saç tellerinin habercisidir. Şok dökülme süreci sadece saç ekimi işlemlerine mahsus değildir. Sakal, bıyık, kaş ekimi sonrasında da kısacası; her türlü ekim işleminden şok dökülme süreci gerçekleşir.

Şok dökülme döneminde dikkat edilmesi gerekenler

Şok dökülme sürecinin rahat geçirilebilmesi ve yeni saç tellerinin sağlıkla büyümesini garantilemek adına; bu dönemde biraz titiz davranılmasında fayda vardır. Birkaç noktaya dikkat etmek ve hassas davranmak; operasyon sonrası yaşanan bazı önemli dönemlerin avantajla sonuçlanmasına yardım eder.

Sağlıklı beslenme: Operasyondan sonra erken dönemde ve şok dökülme süreci boyunca dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri aslında beslenmedir. Üretilecek yeni saç köklerinin sağlıklı ve kaliteli olmasını ayrıca hastanın genel olarak sağlıklı bir hayat tarzına sahip olmasını da sağlar. Bu dönemde; doymuş yağ oranı yüksek gıdalar yerine besin değeri açısından zengin gıdalar tüketmek, tüketilen gıdalarla vücudun ve saçların ihtiyacı olan vitamin ve proteinlerin takviye edilmesi esastır.

Bol su tüketimi: Saç ekiminden sonra vücudu susuz bırakmamak ve yeteri miktarda su tüketmek ekilen köklerin daha rahat beslenmesine yardımcı olmaktadır.

Önerilen ürün ve şampuan kullanımına devam etmek: Saç ekimlerinden sonra uzmanınız tarafından önerilen şampuan ve losyonlar, müdahale görmüş olan ekim yapılan alanın ve donör alanın ihtiyacı olan hassasiyeti ve gerekli bakımı sağlar. Bu nedenle önerilen ürünleri önerilen şekilde kullanmaya devam etmek, saç köklerinizin ve yeni saç tellerinizin ihtiyaç duyduğu bakımı sağlar.

Sigara, alkol, kafein tüketimini mümkün olduğunca durdurmak: Bu maddeler saç sağlığı için olumsuz durumlar teşkil eden ve saç kalitesini düşüren maddelerdir. Yeni yerlerine adapte olmaya çalışan kökler, sigara alkol ve kafein tüketimi nedeniyle daha da hassaslaşabilir ve operasyonun sonucunu olumsuz etkileyebilir.

Ağır sporlardan ve aşırı terlemeye sebep olacak durumlardan kaçınmak: Saç ekimi operasyonlarından sonra kafa bölgesinin terlemesi veya hastanın kendini çok fazla yorması, hassas durumda olan köklerin zarar görmelerine neden olabilir. Ağır sporlar hem bölgedeki terlemeyi arttıracağından hem de hastanın yorulmasına neden olacağından kesinlikle tavsiye edilmez.

Şok dökülme azaltılabilir mi?

Saç ekimi yapılırken bazı hususlarda dikkatli davranılmasının şok dökülmeyi azalttığı varsayılsa da; bununla ilgili kesin veriler ve sonuçlar bulunmamaktadır. Toplanan saç köklerinin dışarıda çok bekletilmemesi, kökler beklerken  oda sıcaklığının 4-5 olması, köklerin direkt olarak dışarıda bekletilmek yerine besleyici sıvılar içerisinde bekletilmesi, ekim yapılırken köklerin dipten değil uçtan tutuluyor olması gibi faktörlerin şok dökülmeyi azalttığı düşünülmektedir.

Şok dökülme sonrasında saçlarım ne zaman uzar?

Şok dökülme süreci sonlandıktan 1-2 ay sonra yeni saçlar çıkmaya başlar. İlk zamanlarda kıvrık ve ince yapıdaki saçlar gün geçtikçe güçlenir ve normal formuna kavuşur. Büyüme evresindeki her saç teli, ayda yaklaşık 1 cm uzar.   5.-6. aylarda hala bazı saç telleri güçsüz olabilir. Bu durum son derece normaldir. 10.ay itibariyle saç kökleri artık yerlerine tamamen adapte oldukları için saç telleri de kalınlaşmış ve doğal bir görünüm almış olur. Genel saç yapısı olması gereken yoğunluğa ulaşır. Saç ekimi işlemi, tamamen sonuç vermesi 1 yılı bulan bir süreçtir.

 

 

Last modified: April 22, 2019

Leave a Reply