Burun estetiğinde önemli detaylar
Burun estetiği doğuştan gelen, sonradan oluşan ve çeşitli travmaların neden olduğu burun deformasyonlarını ve nefes alma sorunlarını gideren cerrahi bir müdahaledir. Günümüzde en çok uygulanan estetik & plastik cerrahi operasyonlardan olan rinoplasti, ilk kez 1970 yılında uygulanmıştır.
Nefes alma sorunları, şekil bozuklukları, deviasyon, travma sonrası oluşan deformasyonlar rinoplasti ile düzetilebilecek sorunlardır. Ameliyatın başarı oranı hastanın cilt özelliği, dokuların iyileşme potansiyeli, kıkırdak yapısı ve şekli, kemikte gelişen deformasyon gibi parametlere göre değişiklik gösterir. Burun, 18 yaş itibariyle gelişiminin %90’ınını tamamlamış olduğundan, burun ameliyatlarının 18 yaşından sonra yapılması önerilmektedir.
Burun, yüzün orta bölümünde yer alan bir uzuv olduğu için insan vücudunun en dikkat çeken bölgelerindendir. Bu nedenle, tecrübeli bir plastik cerrahi uzmanı seçimi ve doktor-hasta iletişimi de önemli konulardandır. Hem operasyon sonrası fonksiyonel bozukluklarla karşılaşmamak hem de görsel açıdan rahatsız edici bir sorun yaşamamak adına doktor seçimi ve iletişim son derece önemlidir.
Burun estetiği teknikleri
Rinoplasti operasyonlarında açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti olmak üzere iki teknik uygulanmaktadır. Bu teknikler, cerrahın burun iskeletine ulaşmak için tercih ettiği yöntemdir.
Açık rinoplasti: “Open approach” olarak adlandırılan teknikte, burnun iki deliği arasında bulunan “kolumella” adı verilen bölgeye kesi atılır. Sorunlu bölgelere görerek müdahale etmek mümkündür.
Kapalı rinoplasti: “Closed approach” adı verilen teknikte, tüm kesiler burun içinden yapılır. Dışarıdan görülebilen herhangi bir kesi izi söz konusu değildir.
İki teknik arasında birbirinden üstün ya da daha iyi olduklarından söz edilemez. Hangi teknik uygulanırsa uygulansın önemli olan cerrahın hakimiyeti, tecrübesi ve donanımıdır.
Burun estetiğinden sonra
Rinoplasti, hasta genel anestezi altındayken uygulanan bir operasyondur. Ortalama olarak 2 – 2.5 saat arasında tamamlanır.
Ameliyat sonrasında 1-7 gün arasında silikon tampon kullanılması gerebilir. Ameliyat sonlanırken hastanın burun sırtına yerleştirilen atelin çıkarılması süresi ise 7-10 gün arasındadır. Ameliyat sonrası ödem, morluk ve iyileşme dönemi buyunca hafif seyreden ağrı, acı hisleri duyulması son derece normaldir. Yüzün diğer bölgelerinde oluşan ödem, morluk, hafif ağı ve acı 1 hafta içerisinde kendiliğinden gerileyerek geçecektir.
Operasyonu takip eden ilk ay içerisinde burunda meydana gelen ödem büyük oranda azalır ancak, burun şeklinin tam olarak oturması 6-12 ay arasında gerçekleşir. Bu süre içerisinde bazı günler burunda meydana gelen geçici şişlikler fark edilebilir. Bu küçük ödemler çoğu zaman sadece sizin tarafınızdan fark edilir şekilde seyreder.