Saç ekimi işlemi hakkındaki en temel kaygılardan biri, işlem sonrasında ekilen köklerden yeni saç çıkıp çıkmayacağıdır. Bu endişe, genellikle aklımızda beliren tek soru değildir. Saç ekimi sonrası neler yaşanacağı, köklerin ne zaman tutacağı ve ekilen saçların ne kadar sürede uzayacağı soruları da, bu endişemize eşlik eder. Ekim işlemi gerçekleşip, iyileşme süreci tamamlandıktan sonrasına dair en doğal merak konuları olan tüm bu sorular, sosyal hayatımızı direkt olarak etkileyecek bir sürecin içeriğidir aslında. Saç ekimi işlemi için merkezimize başvuran danışanlarımızla uzun uzun paylaştığımız bu soruların cevaplarını makalemizde bulabilir, farklı sorularınız varsa daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ekilen Saçların Çıkmama İhtimali Var Mıdır?
Saç ekimi işleminde donör bölge genellikle iki kulak arasında, ense üst hattında olan bölgedir. Bu bölgede yer alan saçlar, ileri düzeyde kelleşme yaşayacak kadar saçı dökülen kişilerde bile ömür boyu dökülmezler. Dolayısıyla, bu bölgeden alınan kökler genetik özellikleri sayesinde nereye transfer edilirlerse edilsinler, yaşamaya ve saç üretmeye devam ederler. Bu sebeple ekim işlemlerinden sonra ekilen saçların çıkmama ihtimali ya da ekilen saçların kelliğe sebep olacak kadar yeniden dökülmesi söz konusu değildir. Ancak, ekim işlemi alanında uzman kişilerce gerçekleştirilmez ve ekim hastası iyileşme döneminde kesin olarak uyması gereken bazı kurallara uymazsa ekilen kökler zarar görebilir, ekim işlemi başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Oldukça nadir yaşanan bu durum şu sebeplere dayanır:
- Greftlerin yeterince soğutulmaması,
- Nakil alanından alındıktan sonra 3 saat canlı kalabilen greftlerin daha uzun süre dışarıda beklemiş olması
- İlk yıkamanın saç ekimi sonrasına uyun ürünlerle yapılmaması,
- İltihabik durumlar.
Ekilen saçlar ne zaman tutar?
Ekim işlemi ile yeni konumlarına transfer edilen köklerin, çevre dokulara uyum sağlama konusundaki en kritik dönem, ilk 48 saattir. Hastaya ilk iki gün saç yıkama yasağı getirilmesinin, gerekli ilk yıkanma işleminin uzmanlarca gerçekleştirilmesinin de temel nedeni bu durumdur. Ekim işleminin 8-9 gün ardından kökler çoğunlukla yerlerine alışmış durumda olsalar da hala zarar görme ve müdahale edildiklerinden yerlerinden çıkma ihtimaller, vardır. Ekim işlemini takip eden 13. günde ekilen kökler, çevre dokuyla tamamen kaynaşmaya başlar ve uyum süreci yaklaşık 2.5 ay devam eder. Bu evreden sonra gerçekleşmeye başlayan süreç, kişiden kişiye değişen ve saç ekimi işlemlerinde tamamen olağan bir süreç olan şok dökülme sürecidir. Bazı kişilerde ilk ay yaşanan şok dökülme, bazı kişilerde 3.ayda da gerçekleşebilir. Nakil alanına yerleştirilen saç tellerinin geçici olarak döküldüğü şok dökülme süreci yaklaşık 2 hafta içinde tamamlanır.
Ekilen saçlar ne kadar sürede uzar?
Yeni konumlarına nakledilen saç kökleriniz, 6 ay sonra yeni saçlarınızı üretmeye, beslemeye ve dolayısıyla uzatmaya başlar. Bir daha dökülmemek üzere uzayan yeni saçlarınız, 10 ay içerisinde birbirleriyle uyumlu hale gelip, beklenen doğal görünüme ulaşırlar.
hairtransland 27/08/2018