Olası saç ekimi komplikasyonları
Saç ekimi komplikasyonları, hasta için oldukça rahatsız edici ve istenmeyen bir durum olmasının yanı sıra sağlığı da ciddi şekilde riske atabilir. Özensiz ve uzman olmayan kişiler tarafından yapılan saç ekimlerinde; ağrı, ödem, asimetri, kanama, greftlerin yerinden çıkması, kaşıntı ve enfeksiyon gibi komplikasyonların yanı sıra çok ciddi riskleri olan hipertrofik skar ve keloid ve nekroz da oluşabilir.
Saç ekimi, tam olarak cerrahi bir müdahale sayılmasa da saç derisinde geçici olarak oluşturulan tahribatlardan dolayı oldukça riskli ve önemli bir işlemdir. Doğal bir sonuç ve sorunsuz bir iyileşme dönemi için en önemli faktör saç ekiminin uzman kişilerce ve steril şartlar altında gerçekleştirilmesidir.
Hatalı Saç Ekimi Sonrası Yaşanan Komplikasyonlar
- Ağrı ve ödem: Saç ekimi sonrası ağrı ve ödem sorununa hastaların %10’unda rastlanabilmektedir. Donör alanda ve alın bölgesinde yaşanan şişlik bazen yer çekimi etkisiyle ve hastanın vücudu şişliğe yatkınsa göz kısmına kadar inebilmektedir. Ekimden 3-4 sonra geçen bu durumlar yaşandığı takdirde uzmanla iletişim kurup bilgilendirmek ve önerilere harfiyen uymak en sağlıklısı olacaktır.
- Asimetri: Saç ekiminin doğal görünmesini sağlayan etken yerleştirilen saç köklerinin doğru açı ile yerleştirilmesidir. Aksi takdirde yerleştirilen saç köklerininürettiği saçlar farklı yönlere doğruuzayarak doğal görünmü bozacak ve asimetri oluşturacaklardır.
- Kanama: Saç ekimi sonrası donör bölgede ve naki alanında küçük çaplı kanamaların meydana gelmesi normaldir. Ekim öncesi asprin v.b. kansulandırıcı ilaçların kesilmemiş olması kanamayı arttırıp risk oluşturabilir.
- Greftlerin yerinden çıkması: Saç kökleri nakil alana yerleştirilmeden önceyerleştirilecekleri kanallar açılır. Açılan kanallar, olması gereken derinlikyerine daha yüzeysel şekilde açılırlarsa saç kökleri yeni yerlerine uyum sağlayamadan yerlerinden çıkıp dökülebilirler.
- Kaşıntı ve enfeksiyon: Ekimden sonra özellikle nakil alanda kaşıntı yaşanabilir. Hafif kabuklanmış deriyi kaşımak kanamaya neden olurken, kanama ise alanı açık yara haline getirip ciddi enfeksiyon riskine neden olabilir.
Nadir görülen komplikasyonlar
- Hipertrofik skar ve keloid: Saç ekimi esnasında oluşan travmayı takiben, deride pembe, kırmızı ya da ten renginde meydana gelebilen yara dokularına hipertrofi skar adı verilir. Aynı tipte yaraların daha kabarık ve sert olanlarına ise keloid denmektedir.
- Nekroz: saç ekimi komplikasyonları arasında en nadir görülen ancak en riskli olan komplikasyondur. Bir veya daha fazla hücrenin geri dönülemez şekilde hasar görmesi durumudur. Nekroza uğrayan doku patolojik ölüm yaşayarak cansız dokuya dönüşür. Donör alanda ya da ekim alanında yoğun kanama meydana geldiğinde, kan damarlarının büzüşmesini sağlamak ve dolayısıyla kan akışını azaltıp rahat kanal açmak amacı ile bölgeye adrenalin enjekte edebilmektedir. Adrenalin, izotonikle karıştırılmadan enjekte edilirse veya izotonikle karıştırılsa da yoğun miktarda kullanılırsa deride kan akışı engellendiği için dokuları öldürüp nekroza neden olabilirler. Saç ekiminde uzman olmayan kişilerce başvurulan bu hata hasta için oldukça riskli sonuçlar doğurur.