Contact
+90 507 604 4530
Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Online Muayene

İletişim Bilgileri

+90 212 257 3434

+90 507 604 4530

Mecidiyeköy Mah. Mecidiye Cad. No:5 Estetikland Plaza Şişli İstanbul

Donör Bölge Nedir?

donör bölge nedir

Saç ekimi terimleri: Donör bölge

Donör terimi, tıp alanında kullanılan ve hepimizin tanıdığı bir kelimedir. Bilindiği üzere “verici” anlamını taşıyan terime, saç ekimlerinde de sıkça rastlıyoruz. Söz konusu saç ekimi olunca sıkça rastlanan donör bölge; verici bölge anlamını taşıyor. Ekilecek greftlerin toplandığı, transfer edilecek olan saç köklerini barındıran alan anlamında kullanılıyor. Verici saha olarak da bilinen donör bölge, saç ekiminde çoğunlukla ense bölgesi olsa da, vücudun farklı bölgeleri de donör bölge olabiliyor. Donör bölgenin doğru şekilde tespit edilmesi, uzmanlık ve tecrübe isteyen önemli bir detaydır.  

Saç Ekiminde Donör Bölgenin Önemi

Verici saha, saç ekimi işlemlerinde en önemli etkenlerden biridir. Yapılacak ekim işleminin verimliliği, saçsız alanın tamamen kamufle edilebilmesiyle doğru orantılı olduğu için donör bölgenin yoğunluğu büyük bir avantajdır. Bölgenin saç kökü bakımından yoğun olması, verici sahanın estetik yapısını bozmadan birçok saç telinin ekim alanına transfer edilebilmesine imkan tanır.

Donör bölgenin yoğunluğu cm2 başına düşen saç kökü sayısıyla hesaplanır. Bu hesaplamayı yapmak için her zaman matematiksel analiz de şart değildir. Belli bir kısalıkta olan saçlar dahi verici alandaki saç derisinin görülmesini zorlaştırıyorsa, o bölgenin yoğun olduğu anlaşılabilir.

Saç Ekiminde Donör Bölgeler

Saç ekiminde verici saha dediğinde akla gelen ilk bölge ense ve iki kulak arkasındaki alanlardır. Ancak bu iki bölgede, verimli bir ekim yapmak için yeterli sayıda saç kökü yoksa göğüs, sırt, kollar, bacaklar, alt ve üst çene bölgeleri de verici saha olabilir.

Ense Bölgesi: Bu alandaki saçlarda dökülme meydana gelmez. Genetik yapı itibariyle saçın yapısıyla da birebir örtüştüğü için donör bölge olmak için en uygun ve verimli alandır. Çok ilerleyen dökülmelerde dahi durumdan etkilenmediği ve hala saç bulundurduğu gözlenen ense bölgesinden alınarak yeni yerlerine nakledilen köklerin ürettiği yeni saçlar, yeni yerlerinde de dökülme yaşamazlar.

Göğüs ve sırt bölgesi: Enseden sonra tercih edilen ikinci donör alanlardır. Bu bölgelerde bulunan kökler kalınlık bakımından saç yapısı ile uyumludur ancak, saç teli uzama hızının farklı olması dezavantaj olabilir.

Bacaklar ve kollar: Bu bölgeler, mecbur kalınan durumlarda donör bölge olarak tercih edilebilseler de saç yapısı ile uyum sağlamaları daha zordur.

Alt ve Üst Çene: Sakal, bıyık ve favori bölgesine yapılan ekimler için tercih edilen ve mükemmel uyum sağlayan çene bölgesi, saç ekimleri için tavsiye edilen bir donör bölge değildir.

Last modified: August 27, 2018

Leave a Reply